
Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w zdrowej diecie psa, podobnie jak u ludzi. Zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek, a w konsekwencji do chorób. Przyjrzyjmy się, po co psu antyoksydanty w diecie. Jakie korzyści zdrowotne mogą przynieść oraz które produkty spożywcze są bogate w te cenne substancje? I co ważne – czy znajdziemy je w jedzeniu ACANA?
Dlaczego antyoksydanty są ważne dla psów?
Antyoksydanty odgrywają fundamentalną rolę w zapobieganiu i zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do różnych schorzeń. Ten rodzaj stresu to zaburzenia równowagi pomiędzy utleniaczami, czyli wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami w organizmie. Wolne rodniki atakując komórki organizmu powodują właśnie stres oksydacyjny.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki powstają w wyniku procesów endogennych (reakcji zachodzących w komórkach ciała), a także po wpływem czynników egzogennych, takich jak zanieczyszczenie środowiska, dym papierosowy, promieniowanie ultrafioletowe, rozpuszczalniki przemysłowe czy pestycydy. Wolne rodniki zawierają co najmniej jeden niesparowany elektron i łatwo reagują z cząsteczkami w ich sąsiedztwie, działając jako prooksydanty. Nadprodukcja prooksydantów prowadzi do zaburzenia równowagi w organizmie poprzez uszkodzenia (utlenianie) lipidów, białek i DNA. W ten sposób wolne rodniki przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród nich można wymienić np. cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, choroby układu krążenia, choroby wątroby, niewydolność nerek, zapalenie stawów czy nowotwory. Nadaktywność wolnych rodników działa również toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy.
Korzyści zdrowotne z obecności antyoksydantów w diecie psa
Po co psu antyoksydanty w diecie? Przede wszystkim antyoksydanty mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom naczyń krwionośnych, co może zmniejszać ryzyko chorób serca u psów. Dodatkowo, wspierają zdrowie układu immunologicznego poprzez zwalczanie wolnych rodników i wzmacnianie odporności psa. Antyoksydanty mogą także pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych skóry i łagodzeniu objawów alergii skórnych, co przyczynia się do zdrowszej skóry i lśniącej sierści.
Do przeciwutleniaczy zalicza się m.in.:
- witamina C,
- witamina E,
- karetonoidy (w tym beta-karoten),
- flawonoidy.
- luteina,
- likopen.
Działanie przeciwutleniające wykazują także cynk, selen, krzem i mangan. Cynk odpowiada za aktywację enzymów towarzyszących wzrostowi nowych komórek i naprawy uszkodzeń w dotychczasowych. Stabilizuje też błony plazmatyczne i chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Bezpośrednie usuwanie wolnych rodników zawdzięczamy działaniu selenu, natomiast krzem i mangan aktywnie uczestniczą w tworzeniu kolagenu i glikozaminoglikanów w substancji międzykomórkowej wypełniającej chrząstkę stawową.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy antyoksydanty?
Warzywa zielone
Warzywa zielone, takie jak szpinak i jarmuż są bogate w witaminy C i E oraz beta-karoten, które działają jako silne antyoksydanty. Zawierają również luteinę oraz flawonoidy.
Owoce jagodowe
Zarówno jagody, jak i borówki są bogate w przeciwutleniacze. Zawierają m.in. witaminę C, witaminę E, polifenole (takie jak antocyjany), flawonoidy. Borówki i żurawina zawierają również resweratrol o działaniu antyoksydacyjnym, ale także przeciwzapalnym, zapobiegającym otyłości i chroniącym układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo ten naturalnie występujący polifenol indukuje proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Kurkuma
Głównym składnikiem aktywnym w kurkumie jest kurkumina, znana z silnych właściwości przeciwutleniających. Dobroczynne właściwości kurkuminy obejmują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Kurkumina wzmacnia odporność i hamuje aktywność czynnika, który bierze udział w powstawaniu nowotworów.
Korzeń cykorii
Korzeń cykorii również zawiera związki antyoksydacyjne. Cykoria jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i flawonoidy. Dodatkowo korzeń cykorii bogaty jest w inulinę, polisacharyd reprezentujący frakcję włókna rozpuszczalnego. Inulina stymuluje rozwój pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym i przyczynia się do utrzymania zdrowej mikroflory. Stymuluje pracę układu odpornościowego, poprawia motorykę układu pokarmowego i hamuje działanie bakterii chorobotwórczych.
Ostropest plamisty
Również ostropest plamisty znany jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Roślina ta zawiera silne przeciwutleniacze, w tym sylimarynę, która jest głównym składnikiem aktywnym w nasionach ostropestu.
Ostropest plamisty szczególnie poprawia status antyoksydacyjny komórek wątroby ze względu na swoje właściwości hepatoprotekcyjne. Zmniejsza również produkcję cytokin prozapalnych, a tym samym wykazuje działanie przeciwzapalne. Chroni i regeneruje wątrobę w sposób naturalny, a dodatkowo wspiera proces trawienia.
Korzeń łopianu
Ten pospolity chwast jest źródłem inuliny i naturalnym antyoksydantem. Zawiera m.in. flawonoidy o działaniu przeciwutlaniającym. Korzeń łopianu tonizuje wątrobę i pobudza jej pracę. Działa oczyszczająco, detoksykacyjnie i przeciwzapalnie na organizm.
Lawenda
Ta cenna leczniczo roślina wykazuje przede wszystkim działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, uspokajające, spazmolityczne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawiera związki bioaktywne z grupy flawonoidów.
Owoce dzikiej róży
Owoce dzikiej róży są bardzo zasobne w witaminę C, która wzmacnia odporność i wspiera organizm psa w walce z infekcjami. To zioło zawiera aż 10 razy więcej witaminy C niż owoce czarnej porzeczki i aż 100 razy więcej niż jabłka! Dzięki temu wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Również układ ruchu psa zyskuje na spożyciu owoców dzikiej róży. Dzieje się tak ponieważ zawierają one galaktolipid o działaniu przeciwzapalnym. Badania odnotowały skuteczność tej substancji wobec przewlekłych stanów zapalnych kości i stawów. Obecność owoców dzikiej róży w diecie psa może polepszać ruchomość stawów i łagodzić ból, zwłaszcza w chorobie zwyrodnieniowej stawów (OA).
Dodatkowo, owoce dzikiej róży są zasobne w karotenoidy (w tym beta-karoten!), flawonoidy i proantocyjanidy. Zawierają również witaminę E, K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń, magnez, miedź i cynk.
Po co psu antyoksydanty w misce?
Chyba już nie masz wątpliwości, że antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w zdrowej diecie psa. Zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym wspierają zdrowie serca, układu immunologicznego oraz skóry i sierści.
Wiesz, że wszystkie omówione produkty znajdują się w jedzeniu ACANA?
Jeśli jesteś zaskoczony/a, przeczytaj dokładnie składy naszych receptur!
Produkty bogate w antyoksydanty trafiają do jedzenia ACANA, aby maksymalnie wspierać zdrowie i długowieczność Twojego psa, zapewniając mu przy tym aktywne i pełne energii życie przy Twoim boku.
Źródła:
- G. Campigotto i in., Dog food production using curcumin as antioxidant: effects of intake on animal growth, health and feel conservation, Archives of Animal Nutrition, 2020, 74 (5), s. 397-413.
- A. Cendrowski, S. Kalisz, M. Mitek, Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym, w: ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia, Jakość, 2012, 4 (83), s. 24-31.
- M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska (red.), Podstawy żywienia psów i kotów, Wrocław 2019.
- N. Dobros, K. D. Zawada, K. Paradowska, Phytochemical Profiling, Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of Plants Belonging to the Lavandula Genus, Molecules 2023, 28, 256, https://doi.org/10.3390/molecules28010256