Jak rozpoznać alergię pokarmową u psa? - Blog Acana Polska

Aktualności

Aneta Urbaniak

Jak rozpoznać alergię pokarmową u psa?

jak-rozpoznać-alergię-pokarmową-u-psa

Coraz częściej opiekunowie psów zgłaszają się do nas z prośbami o dobór odpowiedniego jedzenia dla psich alergików. Odpowiedzialna opieka nad pupilem wymaga bowiem uwzględnienia nie tylko jego gatunkowych potrzeb żywieniowych, ale także indywidualnych preferencji. O tym, że pies ma alergię wyrokujemy często jednak zbyt pochopnie. Jak zatem rozpoznać alergię pokarmową u psa? 

Nie każda niepożądana reakcja na pokarm świadczy o alergii

Alergia pokarmowa jest tylko jedną spośród wielu niepożądanych reakcji na pokarm. Mówiąc o niepożądanej reakcji na pokarm mamy więc na myśli nieprawidłową odpowiedź kliniczną na spożycie danego rodzaju pokarmu lub dodatku do żywności. Te niepożądane reakcje, które występują jedynie u osobników wrażliwych mogą obejmować także psychiczną nietolerancję pokarmu, awersję do niego i unikanie jego spożywania. Gdy jednak pies spożywa dany pokarm, po czym występują u niego nienaturalne reakcje somatyczne, mówimy o nadwrażliwości na pokarm. 

Zgodnie z wytycznymi żywieniowymi opracowanymi przez FEDIAF, nadwrażliwość na pokarm może być alergią pokarmową, ale może mieć również podłoże niealergiczne. W tym drugim przypadku, nadwrażliwość zwykle wynika z zaburzeń metabolicznych, np. nietolerancji laktozy. Istnieje także niealergiczna nadwrażliwość na pokarm, której mechanizm nie został dotychczas poznany. 

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergią pokarmową nazywamy reakcję immunologiczną powodującą wystąpienie objawów klinicznych, przede wszystkim takich jak zmiany dermatologiczne. U psów z alergią możemy więc zaobserwować świąd skóry (uogólniony lub miejscowy), łojotok czy ropne zapalenie skóry. Szacuje się, że do 15% przypadków alergii pokarmowej u zwierząt towarzyszących obejmuje objawy ze strony układu pokarmowego, jak biegunka, wymioty, duża objętość wydalanego kału. Alergią pokarmową nie są więc reakcje na toksyczny składnik pokarmu, np. cebulę lub czosnek, czy przejściowa niestrawność, która może wynikać np. z zamiłowania psa do pożerania napotkanych na spacerach śmieci. Alergią są powtarzalne, nieprawidłowe reakcje na jedzenie pożywane przez psa. 

Czy zawsze uczula kurczak?

Mit potencjału alergicznego drobiu, a szczególnie kurczaka, ma się bardzo dobrze. W rzeczywistości jednak większość składników pokarmowych ma potencjał wywoływania reakcji alergicznych. Wynika to z faktu, że zawierają białka nie poddane hydrolizie. Owiany złą sławą kurczak nie zawsze musi być winowajcą alergicznych reakcji pokarmowych naszego psa, choć zwykle automatycznie okrzykujemy go sprawcą.

Badania wskazują, że najczęściej reakcję alergiczną u psów (i kotów) powoduje mleko, wołowina, jaja i zboża. Z drugiej jednak strony istnieją opracowania wskazujące przede wszystkim na pszenicę, soję, kurczaka i kukurydzę. Ta niejednoznaczność najczęstszych alergenów wynika przede wszystkim z tego, że zestawienia takie mają charakter regionalny. Pokarmy uznawane za najpowszechniejsze alergeny są tymi, które zwierzęta domowe w danym rejonie spożywają najczęściej. Nie ma więc pełnej jasności, czy pokarmy przedstawiane na szczytach list rzeczywiście uczulają najczęściej. 

Jak rozpoznać alergię pokarmową u psa?

Sposobem, który pozwoli nam rozpoznać alergię pokarmową u psa jest dieta eliminacyjna. Jeżeli podejrzewamy, że nasz pies może być uczulony na kurczaka, ponieważ obserwujemy nawracające zmiany dermatologiczne towarzyszące spożyciu karmy i przysmaków z zawartością kurczaka, powinniśmy całkowicie wyeliminować ten składnik z jego diety. Eliminacji składnika powinna towarzyszyć szczegółowa obserwacja stanu zdrowia psa, szczególnie stanu skóry i reakcji ze strony układu pokarmowego. Jeżeli nie występują żadne niepożądane reakcje, a co więcej, widzimy, że stan skóry naszego pupila poprawia się, należy założyć, że prawidłowo zidentyfikowaliśmy składnik, który mu nie służy. 

Nie należy jednak wyrokować zbyt pochopnie. Dieta eliminacyjna powinna trwać minimum 5 tygodni, najlepiej 8-12 tygodni. Dopiero po tym czasie jesteśmy w stanie ocenić wpływ wyeliminowanego składnika na stan zdrowia psa. 

Aby jednak uzyskać większy stopień pewności, w kolejnym kroku stosujemy dietę prowokacyjną. Jeżeli stan psa na diecie eliminacyjnej poprawił się, należy wówczas powrócić do składnika uprzednio wyeliminowanego. Podawanie go przez okres około 3-5 tygodni pozwoli nam dostrzec, czy wcześniejsze problemy powróciły. Jeśli tak się stało, możemy być niemal pewni, że ten właśnie składnik nie służy naszemu psu. Powinniśmy na stałe wyłączyć go z diety pupila. 

Czy dobra jakość jedzenia wpływa na redukcję potencjału alergicznego?

Uważa się, że tak. Wiele psów, u których opiekunowie podejrzewali alergię pokarmową na dany rodzaj mięsa, ostatecznie spożywa „alergenny” pokarm bez reakcji klinicznych. Kluczowe wydaje się zapewnienie w diecie psa pokarmu dobrej jakości, tj. mięsa z wolnych wybiegów, ekologicznych hodowli czy zrównoważonych połowów. O tym, że mięso bez antybiotyków i hormonów jest zdrowsze, nie trzeba nikogo przekonywać. Uważa się, że jest przy tym znacznie bezpieczniejsze, także dla psów o wrażliwych układach pokarmowych. Dlatego właśnie w naszym jedzeniu wykorzystujemy wyłącznie składniki mięsne pochodzące z hodowli bezklatkowych i połowów w naturalnym środowisku

ACANA Singles dla wrażliwych psów

Dla psów z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi stworzyliśmy dedykowaną, monobiałkową linię jedzenia ACANA Singles. Formuły wchodzące w skład linii redukują ryzyko reakcji alergicznych. Żadna z formuł nie zawiera zbóż, glutenu, GMO, tapioki, ziemniaków czy ryżu. Wysokojakościowe mięso stanowi aż 50% składu, co niewątpliwie wyróżnia linię Singles na tle innych karm opartych na jednym źródle białka. Co ważne, formuły ACANA Singles zawierają to samo źródło tłuszczu, co białka. Zbyt często zdarza się, że karmy dedykowane psom-alergikom, choć są monobiałkowe, np. oparte na jagnięcinie, w rzecztywistości zawierają tłuszcz z kurczaka. Taki rodzaj karmy niewątpliwie nie przyniesie pożądanych efektów w przypadku nietolerujących mięsa z kurczaka, bowiem w tłuszczu również znajduje się alergenne białko. 

ACANA Singles oferuje trzy smakowe formuły dla wrażliwych psów: 

Dieta psa wrażliwego może być monobiałkowa, ale niemonotonna. ACANA Singles to dowód na to, że jeden rodzaj białka nie musi oznaczać mniej mięsa i nudnej diety. Nawet wrażliwym psom polecamy dietę rotacyjną w obrębie linii Singles. 

Zapisz się do newslettera

  • Bądź zawsze na bieżąco!
  • Nie przegap nowych treści

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
acana.com.pl

Niniejsza strona korzysta z plików cookie

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.

  • Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.

  • Pliki cookie dotyczące preferencji umożliwiają stronie zapamiętanie informacji, które zmieniają wygląd lub funkcjonowanie strony, np. preferowany język lub region, w którym znajduje się użytkownik.

  • Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.

  • Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej.

  • Nieklasyfikowane pliki cookie, to pliki, które są w procesie klasyfikowania, wraz z dostawcami poszczególnych ciasteczek.

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.