Czy pies ma ulubiony smak? Poznaj psie preferencje żywieniowe. - Blog Acana Polska

Aktualności

Emilia

Czy pies ma ulubiony smak? Poznaj psie preferencje żywieniowe.

Ulubiony smak

Czy psy mają swój „ulubiony smak”? Czy wolą jagnięcinę od kurczaka albo rybę od wołowiny? To pytanie często zadają sobie opiekunowie, których pupile raz zjadają karmę z entuzjazmem, a innym odchodzą od miski z obojętnością. Zobacz, co na ten temat mówi nauka i co z tego wynika dla opiekunów.

Czy pies odczuwa smak?

Tak! Choć zupełnie inaczej niż człowiek. Psy mają około 1700 kubków smakowych, podczas gdy ludzie nawet 9000. To oznacza, że psy odczuwają smak słabiej niż my, ale nie oznacza to, że nie mają własnych preferencji U psów wykształciły się specjalne receptory wykrywające aminokwasy, które są budulcem białka, a to właśnie mięso jest źródłem białka najlepiej przyswajalnego przez psy. Co to właściwie oznacza? Że psy są szczególnie wyczulone na to, co „mięsne”.

Zasadniczo psy rozróżniają smak słony, kwaśny, gorzki i umami (mięsny). Są za to mniej wrażliwe na smak słodki , co ma związek z ich pochodzeniem – drapieżniczym i mięsożernym.

Smak czy zapach – co dla psa ma większe znaczenie?

Dla psa smak karmy to w dużym stopniu jej… zapach. Psy mają nawet 300 milionów receptorów węchowych, podczas gdy człowiek zaledwie około 5 milionów. Ta przewaga jest znacząca i dobrze widoczna w codziennym życiu psa. Właśnie dlatego karma, która pachnie intensywnie mięsem, będzie postrzegana przez psa jako smaczniejsza, niezależnie od jej faktycznego składu.

Z badań sensorycznych wynika, że psy reagują silnie na naturalny aromat świeżego mięsa, a największym nośnikiem smaku jest tłuszcz. Dlatego karma, która zawiera wysokiej jakości składniki zwierzęce w wysokim procencie będzie dla nich bardziej atrakcyjna niż ta mocno przetworzona, która mięsa nie zawiera dużo (albo wcale) i nie jest przy tym wzbogacona o syntetyczne wzmacniacze smaku, mające kusić psa do jej spożycia.

Już w 1981 r. potwierdzono, że psy zdecydowanie wolą mięso od karm zbożowych.
W warunkach laboratoryjnych preferowały wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę bardziej niż kurczaka czy koninę. Podobnych wniosków dostarczyło późniejsze badanie przeprowadzone przez badaczy z Center for Sensory Analysis and Consumer Behaviour na Uniwersytecie Kansas. Wołowina ponownie wygrała wśród psów laboratoryjnych, pokonując kurczaka i wieprzowinę. Czy to oznacza, że każdy pies uwielbia czerwone mięsa i stawia je ponad mięsem drobiowym? Niekoniecznie.

Pamiętaj, że badania laboratoryjne przeprowadzane są na niewielkich grupach psów
o zdecydowanie innym stylu życia niż Twój pupil. Dlatego ich wyniki niekoniecznie będą wiernym odzwierciedleniem preferencji psów właścicielskich. Ponadto każdy pies jest inny. To osobna jednostka o właściwym sobie charakterze, usposobieniu i także preferencjach. Dla niektórych psów kurczak czy indyk będą zdecydowanie smaczniejsze niż wołowina.

Czy Twój pies ma ulubiony smak?

Całkiem możliwe, że tak, chociaż nie w taki sposób, jak Ty. U ludzi preferencje smakowe są nierzadko związane ze wspomnieniami z dzieciństwa czy nastrojem.
U psów również tworzą się na podstawie doświadczeń (pozytywnych i negatywnych), ale nie są poddawane tak zaawansowanej refleksji. Psy natomiast – wbrew powszechnemu przekonaniu – potrafią wyciągać wnioski i na tej podstawie kształtować swoje przyszłe preferencje. Co to właściwie oznacza?

Jeśli pies po danej karmie czuł się dobrze, był najedzony i  syty, prawdopodobnie będzie ją wybierał częściej. To zjawisko nazywa się „uczoną preferencją smakową”. Psy potrafią też odrzucić smak, który skojarzył im się z dyskomfortem żołądkowym (tzw. awersja smakowa). Potrafią, nie oznacza jednak, że zawsze to robią, o czym zapewne  wiesz, jeśli mierzysz się z problemem zjadania przez psa znalezionych na spacerach resztek wyrzuconego przez ludzi jedzenia. W tym przypadku, nawet jeśli dochodzi do problemów żołądkowo-jelitowych czy zatrucia pokarmowego, częściej zadziała mechanizm samonagradzania się  za „upolowanie” (wyszukanie) wątpliwej jakości posiłku i wzrost satysfakcji z przebiegu spaceru. Samopoczucie psa może pogorszyć się po wielu godzinach od spożycia znaleziska, a to zbyt długi czas, aby u psa pojawiła się myśl łącząca przyczynę ze skutkiem.

Dlaczego pies raz je karmę chętnie, a raz nie? Czy trafiasz w ulubiony smak?

Jedną z przyczyn jest nuda żywieniowa. Twój pies może wykazywać potrzebę sensorycznej różnorodności, czyli wprowadzenia nowego smaku i aromatu. Jednak nie zawsze nuda jest przyczyną zmiennego podejścia psa do zawartości miski. W pierwszej kolejności rozważ, czy nie doszło do zmiany intensywności zapachu, np. poprzez niewłaściwe przechowywanie karmy. Zbyt długo otwarty worek, nieprawidłowo zabezpieczony lub przechowywany
w mocno nagrzewającym się pomieszczeniu może także doprowadzić do  wcześniejszego zepsucia się karmy. Wówczas odmowa jedzenia przez Twojego psa jest całkowicie uzasadniona.

Inną przyczyną tymczasowej niechęci do jedzenia karmy może być… brak odczuwania głodu. Wydaje się to niemożliwe? Sprawdź, czy prawidłowo dawkujesz karmę i zweryfikuj kondycję masy ciała swojego psa. Wielu opiekunów ma tendencję do przeszacowywania poziomu aktywności pupila, a co za tym idzie -zapotrzebowania energetycznego ich psa. Psy właścicielskie bywają przekarmiane, a ciągle utrzymujący się stan „najedzenia”, nie generuje chęci regularnego zaglądania do miski.

Jak pomóc psu znaleźć ulubiony smak?

Najbezpieczniejszym sposobem na odkrywanie preferencji psa jest rotacja karm w obrębie jednej, sprawdzonej marki, o wysokiej jakości i czytelnym składzie. Tu świetnie sprawdza się ACANA, oferując różne linie karm, oparte na świeżych i surowych składnikach zwierzęcych wysokiej jakości: od kurczaka, przez ryby, po jagnięcinę czy wieprzowinę. Dzięki temu możesz zapewnić psu różnorodność smaków bez zmiany filozofii żywienia i zwiększonego ryzyka problemów trawiennych.

Każda receptura marki ACANA zawiera naturalne, dobrze przyswajalne źródła białka i tłuszczu, które nie tylko smakują, ale także realnie wpływają na zdrowie psa.

Co z tego wynika?

Psy odczuwają smak, choć słabiej niż ludzie – a ich odbiór jedzenia w dużej mierze zależy od węchu. Mimo ograniczonej liczby kubków smakowych, mają swoje preferencje żywieniowe i często nie są one „wrodzone”, a nabyte, nauczone. Smaczna karma dla psa to taka, która z jego perspektywy atrakcyjnie pachnie, dobrze się trawi i kojarzy z sytością. Dlatego rotacja smaków w obrębie jednej linii sprawdzonej marki, takiej jak ACANA, to świetny sposób na poznanie kulinarnych upodobań pupila – bez rezygnacji ze składu wspierającego zdrowie i siły witalne.

Czy Twój pies ma już swój ulubiony smak?

Spróbuj kilku wariantów jedzenia ACANA i obserwuj reakcję. Niektóre psy kochają rybne aromaty, inne preferują aromatyczną jagnięcinę, a jeszcze inne wprost szaleją za lekkostrawnym kurczakiem.

Źródła:

Zapisz się do newslettera

  • Bądź zawsze na bieżąco!
  • Nie przegap nowych treści

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
acana.com.pl

Niniejsza strona korzysta z plików cookie

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.

  • Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.

  • Pliki cookie dotyczące preferencji umożliwiają stronie zapamiętanie informacji, które zmieniają wygląd lub funkcjonowanie strony, np. preferowany język lub region, w którym znajduje się użytkownik.

  • Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.

  • Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej.

  • Nieklasyfikowane pliki cookie, to pliki, które są w procesie klasyfikowania, wraz z dostawcami poszczególnych ciasteczek.

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.